Energy efficient refurbishment in cultural heritage buildings
bg

Novosti i objave

U Hévízu održana završna konferencija projekta „RefurbCulture“ i radionica o implementaciji Strategije za energetsku obnovu zgrada kulturnog naslijeđa

01. Listopad 2018.

U nastavku na održane partnerske sastanke i kulturno-turističke aktivnosti u prekograničnom području u okviru projekta “Energy efficient refurbishment in cultural heritage buildings” (akronim RefurbCulture) u mađarskom gradu Hévízu održana je završna konferencija.

Konferencija održana je u tjednu kada se obilježava Dan europske suradnje s ciljem promocije  suradnje između europskih regija i država te ostvarenih postignuća, a na njoj su prisustvovali predstavnici projektnog tima Grada Koprivnice, Regionalne energetske agencije Sjever i mađarskog grada Hévíza.

U okviru završne konferencije Grad Koprivnica kao vodeći partner te partneri Regionalna energetska agencija Sjever i mađarski partner grad Hévíz prezentirali su rezultate projekta, točnije niz zajedničkih strateških dokumenata: Istraživanje i analiza provedenih obnova zgrada kulturne baštine u prekograničnoj regiji, Istraživanje i analiza provedenih obnova zgrada kulturne baštine u EU, Akcijski plan za energetsku obnovu zgrada kulturnog naslijeđa, Prekogranična strategija za energetsku obnovu zgrada kulturnog naslijeđa. U nastavku na prezentirane dokumente održana je diskusija vezana uz implementaciju Strategije za energetsku obnovu zgrada kulturnog naslijeđa, odnosno dodirne točke među partnerima vezane uz kulturno naslijeđe, izvore i mogućnosti financiranja zgrada te relevantne popratne sadržaje zgrada kulturnog naslijeđa vezane uz jačanje turizma u prekograničnom području.

Kao konačni rezultat projekta Koprivnica i Hévíz u okviru projekta izradili su projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu pridruženog partnera Muzeja grada Koprivnice i Ville Pocze u Hévízu što će poslužiti kao osnova za energetsku obnovu zgrada pod kulturnom zaštitom u budućim natječajima.

Projekt je započeo 1. lipnja 2017. godine i traje do 30. rujna 2018. godine. Vrijednost mu je 1,35 milijuna kuna pri čemu Europska unija sufinancira projekt u vrijednosti 1,15 milijuna kuna.

« Vrati se